Despre Autor

19 ani. Pasionat de photo, limbi straine, programare, lemn.

Ultimele ştiri

Înregistraţi-vă pentru a primi ultimele ştiri

12 decembrie 2009

Routespotting Episode 2

Epsiodul de azi infatiseaza tronsonul Gara Plopeni - Tunelul mic, care este gata in proportie de 99%. Durata aproximativa a realizarii tronsonului a fost de 7 luni (din Aprilie pana in Noiembrie).

Configuratia pe care s-a realizat filmul este urmatoarea: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+ @ 2.61 GHz, 6 GB RAM, Nvidia Geforce 8800 GS @ 324MB, OS: Windows XP x64.

»»  read more

27 noiembrie 2009

Routespotting Episode 1

Videoul prezinta secvente din ruta la care lucrez (de unde si numele de "routespotting" :D ).
Ceea ce vedeti voi este facut in mare. Ulterior, voi mai finisa.

1. Cabview cu trecerea printr-un oras de munte monoindustrial (inspirat de videourile pe valea jiului de pe YT)

2. Plecarea din gara Plopeni Vest

»»  read more

18 noiembrie 2009

Tăbliţe Haltă CF v.2.0

Update 21/11/09: Alte doua tablite din pachet:



Update 16/11/09: Inca nu am avut timp sa ma ocup de texturile editabile. Dar, am mai primit cateva poze. Asadar, voi extinde proiectul pe o perioada mai lunga de timp. Tot ce am facut pana acum, insa, este pus la download.



Daca tot am avut timp vara asta, m-am gandit sa fac si niste tablite care sa poata fi puse in halte. Deocamdata, ele sunt in numar de sase, dar voi incerca sa fac cat mai multe versiuni.

Probabil cel mai dificil aspect al proiectului este cum sa fac sa se poata schimba numele afisat. In Trainz se poate pune script dar fontul afisat nu corespunde cu realitatea. O solutie cat de cat generoasa ar fi publicarea texturii ca "open-source" - modificabila de catre oricine. Dar asta ar insemna ca respectivul utilizator sa aiba ceva cunostinte de Photoshop, fapt care ar prezenta un impediment.





>>> Aici găsiţi linkul de download pentru Tablitele de CF

  1. LINK
  2. LINK (pt. cei carora nu le merge de pe Filebox)





P.S. Multumesc lui Alextzz de pe RRT/RTS pentru poza de textura :)
»»  read more

12 noiembrie 2009

Vagon RMMS

Vagonul de marfa RMMS, va fi o copie cat de cat fidela a celui din realitate. Va avea boghiu mobil, ca si LDH-ul, loc pentru marfa, si, de ce nu marfa. :D

Image

Aici sunt niste poze cu proiectul in faza de inceput:




Aceasta este starea actuala a vagonului (28/06/09):

Photobucket

Un alt update la proiectul RMMS (07/09/09):



Incet-incet vagonul se apropie de final...

Dupa lupte seculare, am reusit sa creez o varianta satisfacatoare de boghiu (tip Y-25): (12/11/09)

Image Image

Pentru stabilitate, am folosit tije de bambus intrucat chibritele sunt prea fragile la detalii atat de mari. Asa arata boghiul pus pe calea ferata si atasat de vagon:

Image

Va urma
»»  read more

6 noiembrie 2009

Tutorial: Cale Ferată Simplă

In acest tutorial va voi arata cum sa realizati o cale ferata simpla (o portiune dreapta, fara curbe, macazuri, etc.) din bete de chibrit si un pic de bambus.

Image

Materiale:

In principiu aveti nevoie de:

Image Image

Chibrite. Personal, eu prefer The Key Safety Match pentru ca sunt multe si vin la mini bax :)

Image

Bete din bambus. Se gasesc la magazin fie ca frigarui fie ca si chestii din-alea de pus pe masa (nu imi vine in minte numele :) )

Image

Aracet (sau, si mai bine, Super Glue).

Image

Smirghel (sau orice hartie abraziva).

Si multa, multa rabdare!

Etapele executiei:

1. Luam frumos o cutie de chibrite si decojim aproximativ 4xN (unde N este numarul de traverse) chibrite. Pentru decojire am un tutorial care va arata cam cum vine treaba;)

Image

2. Dupa ce avem un numar suficient de chibrite, le lipim 2x2.

Image

3. Odata ce s-au uscat traversele, le netezim suprafetele, astfel incat sa aiba o forma mai paralelipipedica.

4. Sina se poate realiza lipind chibrite pe o tija de bambus. Pentru o lipire cat mai eficienta, va recomand folosirea unei menghine.

Image Image

5. Urmeaza lipirea sinei de traverse.

Image

Pentru a lipi la distante egale traversele, ele se vor atasa de sina doua cate doua, una fiind lipita iar cealalta nu. Dupa ce s-a usacat, se scoate traversa libera si se repeta procedeul.

Image

Cam asa ar trebui sa arate tronsonul de cale ferata cu traversele lipite:

 Image

Si, in detaliu, se observa cum ar veni asezata locomotiva pe sina:

Image Image
»»  read more

13 octombrie 2009

Blogletter #1

1) Dupa cum probabil ati vazut deja, skinul a luat-o razna. Am trecut temporar la skinul de pe celalalt blog, pana ce Photobucket va "debloca" banda accountului unde sunt stocate pozele de fundal. (complete)

2) De indata ce scap de lenea din mine, voi traduce si cateva articole in engleza. Pana atunci, insa, blogul ramane inteligibil strainilor.

3) Voi posta in curand un video cu ce s-a mai lucrat la ruta mea (cei care mai dati pe YouTube stiti cam despre ce e vorba :) ) (complete)

4) Tot in curand voi pune si un tutorial pe blog. Nu de alta, dar e singura sectiune care inca nu e deschisa. (complete)
»»  read more

4 octombrie 2009

Podeţ CF

Prima mea incercare de a face obiecte in GMax s-a soldat cu crearea unui podet de CF, podet care este inspirat din realitate, omologul sau real fiind unul in apropiere de Capalna pe Somes, jud. Salaj. In ceea ce priveste partea de Trainz, podetul va avea cateva reskinuri si o varianta simpla, dubla si, poate, o varianta tripla.




Photobucket

Proiectul este inca in stadiul de lucru, urmand a fi adaugate un terasament si o textura noua pentru balustrada. Voi reveni pe viitor cu updateuri la acest proiect.

Update: asa arata podetul texturat si cu terasament.

Photobucket

Update #2: Asa arata podetul implementat in Trainz, in varianta sa finala.



Update #3: Proiectul a fost finalizat. Exista o varianta dubla a sa, ambele versiuni avand atat texturi de "vara" cat si de "iarna" (ele sunt de tip OBJECT). In total sunt opt podete in pack (4 simple vara/iarna si 4 duble vara/iarna), numarul de poly fiind undeva in jurul valorii de 90.

In ceea ce priveste game-behaviour-ul, este bine sa aliniati podetul la grid si sa faceti santul cam de o patratica latime. Cum am spus mai sus, podetul este de tip object, pentru a putea fi rotit si ridicat in toate felurile posibile :)

>>> Aici găsiţi linkul de download pentru Podeţele de CF, realizate impreuna cu Cypryan de pe RTS: LINK
»»  read more

30 august 2009

Platformă plăci

Un alt mini-proiect la care lucrez este o platforma din placi de "beton". In cazul nostru, betonul este inlocuit de chibrite.

Image Image

Platforma NU este la vreo scara standard, ci la scara 1:77. Am ales aceasta scara pentru a putea executa obiectele din chibrite cat mai usor. O scara mai mare inseamna munca in plus, in timp ce o scara mai mica nu permite majoritatea detaliilor.

Ulterior, voi integra aceasta platforma intr-o gara, alaturi de locomotiva LDH si de instalatiile de iluminat.
»»  read more

6 august 2009

Trainspotting Episodes 1&2

Cateva sesiuni de "trainspotting" de pe ruta mea, realizata in Trainz:

Episode 1

Primul "episod" prezinta cateva scene in care se coboara din zona montana.



Episode 2


A doua sesiune de trainspotting prezinta trenuri din gara Plopeni Vest precum si cele doua laturi ale tunelului.



»»  read more

31 iulie 2009

Canton CFR

Proiectul sus-numit e primul "non-mobil" la care lucrez. Ca si celelalte proiecte, este 99,98% alcatuit din chibrite.
Cantonul CFR va avea instalatie de iluminat, tencuiala si ferestre.
Ce nu va avea: o usa mobila si un interior pe masura :( Scara la care lucrez e una "normala": H0 daca nu ma insel. Daca imi permite timpul, voi posta si un tutorial pentru a va arata cum se construieste un asemenea obiect din chibrite.

Prima serie de poze prezinta proiectul intr-o stare destul de avansata. Am reusit sa confectionez ramele la cateva ferestre iar usa este aproape gata.



A doua serie de poze prezinta cantonul cu instalatia electrica functionala.



Ultima serie de poze cuprinde cantonul cu acoperisul si schema de vopsire.



Mai este un pic de lucru la cladire, in sensul ca am refacut streasina fiindca era prea subtire. In rest, cam atat. Sper sa termin cat de curand proiectul.
»»  read more

28 iulie 2009

Instalaţii de iluminat

In acest post voi prezenta mai multe tipuri de instalatii de iluminat stradal. Am inceput aceste mici proiecte pentru a-mi "dezmorti" un pic mana in timp ce lucram la LDH. :D In principiu, ele sunt alcatuite dintr-un LED si un suport (frigarui de bambus) pe care se gasesc elemente metalice (sarma de cupru). Materialele sunt foarte ieftine si relativ usor de gasit. Timpul de executie este si el foarte mic (~2-3 ore).

Partea nasoala vine atunci cand trebuie legate pentru a da lumina. Acolo trebuie ceva mai mult de lucru si trebuie avut mare grija sa nu ardem LEDurile. Pentru a testa luminozitatea "lampilor" am folosit o baterie de ceas de 3V.

1. Stalp de iluminat "cu palarie"

Image Image

Denumirea exacta nu o stiu asa ca merg pe cea mai simpla :D Aceste instalatii se gasesc in unele locuri publice (gari, alei). De obicei, ele dau o lumina alba cu tenta rece, culoarea finala putandu-se regla cu ajutorul invelisului transparent. Din cate stiu, becurile sunt lampi cu sodiu care vin in doua culori: alb-rece si un fel de portocaliu. Buuun, ca sa nu dam in chestii electrice, voi trece la materiale si caracteristici.

Materiale:

1x LED (recomand un LED in doua culori - pretul este in jur de 1ron, diam. de 3mm)
1x frigarui de bambus (se gaseste de obicei la hipermarketuri in pungi de 100)
3x discuri de carton de diverse marimi (ideal ar fi unul mare pt. palarie, doua mai mici de diam diferite pentru a sustine invelisul)
1x foaie de calc pentru invelis
2x sarma de cupru (~0.2 mm, minim 5 cm lungime)
1x Super Glue, pentru a lipi sarma, calcul si discurile

Caracteristici (modelul facut de mine):

Scara ar fi cam 1:77 (nu m-am orientat dupa vreo schema anume)

Ce are:
-Lumina in doua culori
-Instalatie electrica

Ce n-are:
-Nu este legat la transformator deci trebuie umblat cu baterie

2. Stalp de iluminat cu capat "incovoiat"

Image

Denumirea suna ciudat.... :)) Daca sunteti careva electrician de meserie poate ma ajutati cu nomenclatura. Aceste tipuri de becuri se gasesc prin sate, comune si unele strazi din orase. Din motive oarecum tehnice :d nu am apucat sa fac poza in timp ce becul era aprins. Promit ca revin cu o poza a becului "in actiune".

Materiale:

1x LED
1x frigarui bambus
2x scobitori (pentru a sustine "cablurile" de tensiune)
1x super glue
sarma de cupru (~0.2mm => din ea se confectioneaza elementul de sustinere a LEDului)
sarma de cupru ceva mai subtire (pentru a alimenta LED-ul)
pistol de lipit (pentru a conecta sarma la LED)

Caracteristici:

Ce are
-Lumina alba, rece
-Instalatie electrica
-Poate sustine "cabluri" pentru alimentarea altor stalpi

Ce n-are
- Nu este legat la transformator
»»  read more

27 iulie 2009

LDH 1250

Unul din primele mele proiecte la scara mare, locomotiva diesel-hidraulica 1250CP a fost realizata din chibrite si din frigarui de bambus. Constructia ei a durat 3 luni, timp in care am reusit sa imi perfectionez metodele de lucru.

Photobucket

Si acum partea interesanta...(oarecum)

Materiale:

2x cutii de chibrite (~ 200 bete) "The Key"
1x sticluta aracet
2x super glue
Nx scobitori (N ii undeva intre 10 si 30)
Nx bete de bambus (intre 10 si 20)
8x discuri mari de carton
16x discuri mici de carton
1x plastic transparent (geamuri)
Nx sarma de cupru de 1mm (balustrade + alte elem. subtiri)
5x doze de bere :P
vopsea acrilica metalizata + diverse nuante
chit pt lemn Domostuck
fixativ pentru luciu si rezistenta la vant (asta sau lac pt. lemn)

...cam atat

Caracteristici:

Scara este de 1:77

Ce are

- ferestre
- boghiu functional (se orienteaza dupa cum ii curba)
- gaura evacuare fum capota
- balustrade + scari
- semne pt. serie, viteza
- "interior" cabina
- mobilitate (se invart rotile :D )

Ce n-are

- usi functionale
- parbriz :P (am incercat 3x variante in care sa pun parbrizul fara sa trebuiasca sa demontez cabina - nu am reusit asa ca am lasat-o balta)
- interior (motorul, tevile, etc. erau prea detaliate pt. scara la care lucrez)
- usile care dau in camera motoarelor (daca nu e motor, nu e nici usa :P)
- instalatie elctrica :(
- mecanic

Okeeey, tin sa precizez ca am renuntat la unele elmente din cauza ca scara la care am lucrat nu mi-a permis sa fac ajustarile necesare. Instalatia electrica nu a fost pusa din motive de alimentare: nu aveam cu ce sa alimentez ledurile. Pentru cei cu numerologia, seria nu este un reala: ii data la care am terminat proiectul 17-08-08.

Daca ati vrea sa construiti un model asemanator si aveti intrebari, va stau la dispozitie cu informatii despre cum se asambleaza.
»»  read more